DordrechtProvincie     Zuid-Holland  
Gemeente   Dordrecht  
  

Bowling Vereniging Dordrecht

 
 
Bowling Vereniging Dordrecht
Baanhoekweg 1
3313 LA Dordrecht
Plattegrond

Tel. 078-6164777
Fax. 078-6164017
WebSite http://www.bvdordrecht.nl/ (1068x bekeken)
Email a.huibregtse@tiscali.nl

Bowling heeft een lange rijkgevulde geschiedenis en is heden ten dage een van de meest populaire sporten ter wereld. Een Brits antropoloog, Sir Flinders Petrie, ontdekte in 1930 een aantal objecten in het graf van een kind in Egypte, die hem leken gebruikt te zijn voor het spelen van een oervorm van het bowling. Indien hij correct was dan stamt onze sport uit het jaar 3200 voor Christus: 5200 jaar oud dus!

Een Duits historicus, William Pehle, beweert dat bowling in Duitsland voorkwam in het jaar 300.
Er is een wezenlijk bestaan gevonden van een populaire vorm van bowling in England in 1366, toen Koning Edward III het aan zijn troepen verbood opdat ze zich meer zouden toeleggen op het boogschieten. In alle geval was bowling zeer populair onder Henry VIII. Tot op heden zijn er nog altijd verschillende vormen van ''kegel''-spelen als ook spelen waar een bal gegooid wordt naar een voorwerp.

Een van de meest exentrieke spelen vindt men in Edingburgh. De speler zwiert een bal zonder vingergaten tussen zijn benen en zo naar de kegels. Na het lossen van de bal duikt hij met zijn buik op de baan! In West-Europa vindt men nog steeds diverse variaties van het kegelspel met 9 pins.
Verwant zijn eveneens het Italiaanse ''BOCCE'', het Franse ''PETANQUE'' en het Britse ''BOWL ON THE GREEN'' of lawn bowling.
Het waren ongetwijfeld de Engelse, Nederlandse en Duitse ontdekkingsreizigers die hun variaties van het spel meegebracht hebben naar Amerika.
Het spel kende er zijn ups en downs. Een wet in Connecticut van 1841 verbood het bezit van om het even welke negen pin banen, omdat er massaal gegokt werd. Vele vooraanstaande industriŽlen verkozen dan ook een baan te installeren binnenin hun herenhuizen.

Akties
Link bewaren | Stuur beheerder een bericht | Plaats in vuilnisbak
| Ga naar het Sport Cafe
   
     

  Navigatie