DordrechtProvincie     Zuid-Holland  
Gemeente   Dordrecht  
  

Centraal Comité ''Oranjedag''

 
 
Centraal Comité ''Oranjedag''

Dordrecht

Tel. (078) 622 79 79
WebSite http://www.koninginnedag.dordt.nl/ (759x bekeken)
Email oranjecomite@dordt.nl

Sinds 1978 coördineert het Centraal Comité ''Oranjedag'' in Dordrecht alles rond
* Koninginnedag,
* Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Het comité is voortgekomen uit de Vereniging Oranjedag dat bijna een eeuw lang deze taak vervulde. Door de uitbreiding van de stad was het nodig de taken te herschikken.

Vandaag de dag bestaat het bestuur van het comité uit 5 vrijwilligers.

In de wijken worden door oranjevereningen, buurthuizen, speeltuinverenigingen en andere wijkorganisaties activiteiten voor de kinderen georganiseerd.

Het Centraal Comité ''Oranjedag'' organiseert o.a. de activiteiten in de binnenstad. Voor de vele activiteiten zijn altijd vrijwilligers nodig! Meldt u aan als u op deze dag met ons de activiteiten wilt begeleiden. U bent van harte welkom!

Op de pagina van de Oranjemarkt kunt u de laatste informatie vinden rond de uitgifte van kramen voor de komende Koninginnedag.

De kramen voor de Oranjemarkt kunnen weer aangevraagd worden op zaterdag 9 februari a.s. van 09.00 / 12.00 uur in `Intree` aan de Spuiboulevard (nieuwe VVV kantoor) Zie veder op de tab Oranjemarkt.

Akties
Link bewaren | Stuur beheerder een bericht | Plaats in vuilnisbak
   
     
  Agenda punten  
 
zat, 09 feb 2008Inschrijving Oranjemarkt op zaterdag 9 februari
30-1-2008

De jaarlijkse Oranjemarkt op Koninginnedag wordt ook dit jaar weer georganiseerd door het Oranjecomité Dordrecht. De inschrijving is op 9 februari.

Wie zich wil inschrijven voor de Oranjemarkt, moet zich op zaterdagochtend 9 februari melden bij Intree Dordrecht/VVV aan de Spuiboulevard 99.

De inschrijving van de Oranjemarkt begint om 9.00 uur en duurt tot 13.00 uur of eerder als alle kramen zijn vergeven. Deze markt is alleen bedoeld voor particulieren.

De kramen kosten €37,50 per stuk. Er geldt een maximum van drie kramen per persoon.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Oranjecomité Dordrecht, telefoon: (078) 622 79 79 (buiten kantooruren) of: oranjecomite@dordt.nl
woe, 30 apr 2008Voor Dordrecht betekent dit weer diverse activiteiten, verdeeld over de wijken. Een ieder jaar terugkerend evenement is de Oranjemarkt in onze mooie historische binnenstad. Tevens zijn er diverse plannen om in samenwerking met de Dubbeldamse Oranjevereniging het evenement Hoog en Droog in Dubbeldam te laten plaatsvinden. Een ander idee dat uitgewerkt wordt is een taptoe op het Statenplein.

De programma´s van de wijken en de route van de markt voor Dordrecht kunt u verder op deze website bekijken onder de kopjes Oranjemarkt en wijkprogramma´s.

Wij wensen u deze dag veel plezier toe met veel mooi weer!
zon, 04 mei 2008Dodenherdenking
Mei - Herdenking gevallenen op de algemene begraafplaats ''de Essenhof''
Traditiegetrouw vindt er op de eerste zondag van mei een herdenking plaats op de algemene begraafplaats aan de Nassauweg 200 in Dordrecht.

De herdenking vangt aan om 10.30 uur in de aula van de begraafplaats alwaar Henk Bax en Burgemeester Bandell een toespraak houden, waarna we naar het ereveld lopen om aldaar de herdenkingsplechtigheid te houden.
Na deze plechtigheid lopen we om 11.00 uur naar het Indië monument alwaar we de gevallenen herdenken die in Nederlands-Indië voor ons land gevallen zijn. De bijeenkomst wordt om 11.10 uur afgesloten in de aula.

Voor inlichting kunt u terecht: Henk Bax, 06-51300636 of via e-mail: Oranjecomite Dordrecht h.bax3@kpnplanet.nl
zon, 04 mei 2008''Nationale'' Dodenherdenking 4 Mei
In samenwerking met de gemeente Dordrecht, de Oud-Illegaliteit en de Stichting Herdenkingsconcerten wordt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking georganiseerd.


Na een stille tocht wordt om 20.00 uur bij het herdenkingsmonument op het Sumatraplein 2 minuten stilte in acht genomen. Door vertegenwoordigers van de overheid, vele organisaties en particulieren worden bloemen bij het monument neergelegd.

De Nationale Herdenking is in de eerste plaats een moment waarop wij met respect denken aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van oorlog en onvrijheid. Wij herinneren ons de mensen die in de concentratiekampen en elders doelbewust zijn vermoord en de burgers die om andere redenen slachtoffer zijn geworden door oorlogsgeweld.


De Nationale Herdenking is ook een eerbetoon aan de militairen en mensen uit het verzet die sneuvelden voor de vrijheid van anderen. Door het moment gezamenlijk te beleven tijdens de twee minuten stilte, is de herdenking ook een bemoediging voor de nabestaanden van de slachtoffers en voor hen die bereid zijn hun leven te geven voor de vrede en de vrijheid. Het blijven herinneren van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog is, ook voor nieuwe generaties, een essentieel referentiepunt voor het beoordelen van actuele ontwikkelingen.


De Nationale Herdenking is een gezamenlijke bezinning op verleden, heden en toekomst waarbij we de waarde van de vrijheid ten diepste beseffen. 4 en 5 mei zijn tezamen aansporing voor iedere burger zich actief in te zetten voor het behoud van de vrijheid en deze in gelijkwaardigheid te delen met anderen. De jaarlijkse dodenherdenking en viering van de bevrijding zijn daarmee nationale momenten waarop de burgers van Nederland hun onderlinge verbondenheid bevestigen.
maa, 05 mei 2008Bevrijdingsdag

Het Centraal Comité Oranjedag Dordrecht verzorgt om de vijf jaar activiteiten in de stad.
Landelijk vinden er activiteiten plaats onder auspicien van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ieder jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog welke voor Nederland en Nederlands-Indië ten einde kwam in 1945. We vieren onze herwonnen vrijheid en stellen ons de vraag hoe we om moeten gaan met die vrijheid.

Vrijheid is niet als vanzelfsprekend, het vraagt om verantwoordelijkheid.
Bevrijdingsdag is daarom niet alleen een dag om te feesten, maar is ook dé dag om stil te staan bij het feit dat voor velen de vrijheid nog heel ver weg is.
Alleen met elkaar, in de straat, de wijk, de regio, het land kunnen we ons actief in zetten voor het behoud van onze vrijheid en die in gelijkwaardigheid met elkaar delen. De jaarlijkse dodenherdenking en viering van de bevrijding zijn nationale momenten waarop de burgers van Nederland hun onderlinge verbondenheid kunnen bevestigen, ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst, religieuze overtuiging of politieke voorkeur.
 
     

  Navigatie